organizarea nunţii

Totul este lumină! Fotografia înseamnă “a desena cu lumina”. Ce frumos, nu? Hai să vedem, împreună, de unde poate veni această lumină?

1.Lumina naturală (ambientală);
Lumina naturală, este cea mai bună sursă de lumină. Aceasta este de preferat, în majoritatea situațiilor de fotografie. Adesea, fotografii de eveniment, ce folosesc obiective cu diafragmă larg deschisă (f1.4, de exemplu), vor căuta lumina naturală, precum orbul își dorește să poată vedea. Aceștia sunt fanii naturaleței și ai stilului de fotografiere fotojurnalistic.

Lumina naturală este divină. De aceea, se spune că cel mai bun timp de fotografiere, este denumit “golden hour”. Acesta, se referă la ora de dinainte de apus. În acel moment, lumina naturală, este de-a dreptul superbă. Siluetele pe care le poți scoate în evidență, alături de apus, sunt de-a dreptul fantastice.

2.Lumina artificială (externă);
Se referă la orice sursă de lumină externă folosită. De exemplu, lumina becurilor dintr-o încăpere, lămpi speciale de fotografiere cu lumina continuă (cu CRI >95, pentru a reproduce cât mai fidel culorile). Dar și flash-uri sau blitz-uri, cum se mai numesc. Ele, declanșează pe o durată foarte scurtă de timp, o anumită cantitate de lumină.

Adesea, fotografii profesioniști ce folosesc flash-uri, vor pune fie pe aparatul foto, fie pe un stativ și declanșează extern, printr-un transmițator, montat pe aparatul foto.

Avantajul luminii continue, este că se poate beneficia de ea, atât la foto, cât și la video. Pe când, flash-ul oferă extrem de multă lumină, la nevoie, fiind folositor când tragi cadre contra soare sau în soare puternic și vrei să egalizezi cantitatea de lumină. În felul acesta, poți scoate flare-uri, în spatele subiectului (de la soare) și fața subiectului să fie luminată corect. Lucru extrem de util și la apus, pentru a scoate în evidentă frumsețea sa și a avea în același timp, suficientă lumină pe subiect.

Bineînteles, limitările sunt de ambele părți, așadar totul depinde de preferințe și stilul de fotografiere. Un singur lucru este cert, lumina este esențială în fotografie.

3.Echipamente de ultimă generație.
Evident că pentru a te putea bucura de toată această lumină, este necesar, ca aparatura pe care o folosești să fie una performantă. În ceea ce privește aparatura, avem:
a)Aparate foto, cu capabilități extreme de low light (performanță în lumină scăzută);
Indiferent de brand-ul producător: Canon, Sony, Nikon, Panasonic, Fuji etc, cele din gama de vârf, full frame, au capabilități impresionante, în ceea ce privește fotografierea în condiții de lumină slabă. Fie că este vorba de un aparat foto DSLR (vârf de gamă), fie un mirrorless full frame performant, oricare din ele, vor face magie în mâinile unui fotograf profesionist.

b)Obiective foto cu diafragmă larg deschisă: f2, f1.8, f1.4, f1.2, char f0.98 (capabile să capteze multă lumină).
Aceste obiective (cu focală fixă) au capabiltatea de a capta, cu mult mai multă lumină, față de obiectivele standard (cu zoom). Un obiectiv zoom, performant are f4, f2.8, f2, f1.8 depinde de tipul său. Însă un obiectiv fix, poate ajunge până la o diafragmă de 1.4, 1.2, chiar 0.98. De exemplu, între f4 si f2.8 avem un stop de lumina (iar obiectivul de 1.4, este de două ori mai luminos, decât cel de 2.8). De la 2.8 la 2, Încă un stop, de la 2 la 1.4, încă un stop. Deci de la 2.8 (obiectiv zoom standard, performant – nu l-am considerat pe cel de f4, care este de două ori mai întunecat față de cel cu f2.8) la obiectiv fix de 1.4 diferența va fi de 4x lumină (adică, două stop-uri de lumină).

Mai mult de atât, obiectivele fixe, sunt mult mai precise și mai performante, decât cele zoom, deoarece au mai puține piese în miscare, au o construcție mai robustă, iar distorsiunile și aberațiile cromatice sunt minime.

Ține cont de sfaturile de mai sus, iar fotografiile tale vor fi cu mult mai bune!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *